• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • YAŞAM
  • EĞİTİM
  • GÜNCEL
  • ÜNİVERSİTELER
  • DERSANELER
  • KİTAPLAR
  • OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖZEL OKULLAR KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİ SPOR/SAĞLIK GAZETEMİZ ŞİİRLER VE ŞAİRLER
  • Ara
SON DAKİKA:
19:52
İzmir’de Gençler Usta Kalemleri Konuştu
19:45
DEÜ’de Yapay Zekâ Zirvesi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Reklam
  1. Köşe Yazarları
  2. Ergun DUR
  3. KUŞAK ÇATIŞMASI..
Yayınlanma: 05 Ekim 2021 - 20:03

KUŞAK ÇATIŞMASI..

05 Ekim 2021 - 20:03
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
KUŞAK ÇATIŞMASI..
Ergun DUR
KUŞAK ÇATIŞMASI..

İlginç bir çağda yaşıyoruz…Bu ilginç bir çağa da tanıklık eden bir nesiliz. Şanslı mıyız, değil miyiz? Pek bilinesi değil. Üç ayrı kuşağı bir arada görüyoruz. Aslında üç ayrı dünya mı desek daha doğru olur bilemedim.. Bir eğitimci olarak bu kuşaklara tanıklık etmenin keyfini ve şaşkınlığını yaşıyorum. Zevkler, ilgiler, bakış açısı ne kadar da farklı…. Öncelikle “KUŞAK” nedir? Onu açıklayarak başlayalım. Bilindiği üzere toplumları nesilden nesile getiren insan topluluklarına “KUŞAK” denir. Sessiz Kuşak, Baby Boomer Kuşağı, X,Y,Z Kuşağı. Dilerseniz kısaca bahsedelim bu kuşaklardan.

Sessiz Kuşak 1925-1945 arası doğan kuşağa verilen isimdir. Sessiz Kuşak dönemi tüm dünyada otoriter rejimlerin hâkim olduğu, özgürlüklerin kısıtlandığı bir dönemdir. Ebeveynleri tarafından toplumsal olaylara karşı sessiz kalmaları ve görüşlerinin açıkça konuşmamaları öğretilmiştir. Bu yüzden bu kuşağa 'Sessiz Kuşak' adı verilmiştir.

Baby Boomer Kuşağına…1946-1964 arası doğan insanların kuşağı. Bu kuşaktaki insanlar dünyanın insan hakları hareketlerini ve radyonun altın çağını yaşadığı yıllardır. Sadakat duyguları yüksekti ve kanaatkârlardı. Aynı yerde uzun süre çalıştılar. Teknoloji kimine yakın kimine uzak oldu, çok benimseyemediler denilebilir. Aslında babaları gibi otoriteye saygılılardı.

X Kuşağı ise1965-1979 arası doğumlular bu kuşaktandır. Henüz teknolojinin gelişmediği dönemdir. Değişimi kabullenmeyen, teknolojiye uyum sağlamakta sorunlar yaşamış bir kuşaktır. Zorluk ve yokluk dönemlerinden geçtiği için sabırlı, disiplinli ve saygılı bir kuşaktır. Kendi kendine yetebilme becerisi geliştirmişlerdir. Toplumsal sorunlara duyarlıdır. Bantlı teyp ve pikapla, merdaneli çamaşır makinaları ile dünyaya gözlerini açmışlardır. Aidiyet duyguları geliştiği için yüzeysel ilişkilerden kaçınırlar..  Risk almayı sevmezler ve otoriteye daima saygı duyarlar. Bu özelliklerinden dolayı yeni kuşaklar tarafından genellikle eski kafalı olmakla suçlanırlar. Yeniliklere açık, adapte olma konusunda zorluk çekmeyen X kuşağı, başarılı ve esnektir. Kendi kendisine yetebilen bağımsız bir nesildir. Dini değerlere, kültüre ve maneviyata önem verirler. Yaşamak için çalışan bu nesil sabırlı ve çalışmayı seviyor. Çalışmayı eğlenceli ve daha zevkli hale getirebiliyor. Teknolojiyi sadece ihtiyaçları oranında kullanırlar. Onlar için aile saygı duyulması gereken en önemli kurumlardan biridir. 

Y Kuşağı :  Kendilerini komik, eğlenceli ve zeki olarak tanımlar. Genellikle olaylara şüpheci yaklaşırlar ve bir olayın öncelikle nedenlerini sorgularlar. Her alanda fark oluşturmaktan ve fark edilmekten hoşlanırlar. Düşünce tarzlarından, kılık kıyafetlerine kadar dikkatleri üzerlerine çekerler. 1980-1999 yılları arasında doğanlar bu kuşaktadır. Milenyum kuşağı olarak da bilinir. X ve Z kuşağı arasında köprü diyebiliriz. Teknolojiyle çocukluk dönemlerinde tanışmışlardır. Bu nedenle çok çabuk adapte olmuşlardır. Teknolojik olarak donanımlı bir kuşaktır. İstedikleri olana kadar direnirler. Kurallara uymaktan hoşlanmazlar, otoriteyi sevmezler. Kendilerine farklı görüşler dayatılmasını sevmezler. Aile bağlarına ve arkadaşlığa önem verirler. Eylemde bulunmak veya yardımlaşmak için sosyal ağları etkin olarak kullanırlar. Çalışmaktan hoşlanmaz, eğlenmeyi ve kazanmayı severler. Değişimlere kolaylıkla ayak uydururlar. Özgürlüklerine düşkün ve bağımsızdırlar. Toplumsal değerlere ve kurumlara karşı mesafeli bir tutum sergilerler.

Z Kuşağı: Yaş aralığı bazı kaynaklar içerisinde 1996 senesinden itibaren doğan bireyler olarak biliniyor. Teknolojinin tam ortasında doğanlar da denilebilir. Bu neslin ''internet kuşağı'' şeklinde de adlandırıldığı söylenebilir. 21. Yüzyılın ilk nesli olan bu kuşak, teknolojinin ilerlemesinden ötürü diğer kuşaklar göre teknoloji ile iç içe büyüyen bir nesil olarak adlandırılabilir. Kristal kuşak olarak da anılırlar. Sosyal ortamlarda öne çıkarlar. Neredeyse teknolojiyle hayata gözlerini açmışlardır. En minikleri bile ellerindeki akıllı telefon ve tabletleri anne demeyi öğrenmeden önce profesyonelce kullanmaya başlamıştır. Doğrusunu isterseniz bu çok da övünülecek bir konu değildir. Erken yaşta teknolojik alet kullanmaya başlayan çocuklarda bir takım gelişim gerilikleri görüldüğü bilinen bir gerçektir. Çabuk sıkılan ve çabuk tüketen bir nesildir. Söylemek istediklerini karşı tarafa direkt söylerler. Sabırsızdırlar. Kararsız, tatminsiz ve tüketicidirler. Aidiyat duyguları gelişmemiştir. Aynı anda birçok işle meşgul olabilirler. Odaklanma süreleri çok kısadır. Dikkat ve konsantrasyon zorluğu yaşarlar. Bunda dijital ortamlarla iç içe olmasının çok etkisi vardır. Yaptıkları işten çok çabuk sıkılırlar. Z Kuşağı için geleneksel eğitim uygun değildir. Çok zorluk görmediği için azim ve hırsları yoktur. Bu da iş hayatlarında zorluklara neden olabilir.  IQ seviyeleri oldukça yüksektir. İnternet üzerinden sosyal medya platformları ile sosyalleşirler. Ekip çalışmasına pek yatkın değillerdir. Özveri sergileme, çaba harcama, Z kuşağına göre olmayan durumlardır. Teknolojinin sayesinde bilgiye oldukça çabuk ulaştıklarından ötürü hızlı yaşamaya alışkındırlar Sosyal olaylara, çevreye, hayvan haklarına, insan haklarına karşı oldukça duyarlıdır. Genelde sanal alemde yaşadıkları için bireysel takılırlar. Birçok konuyla aynı anda ilgilenebilme becerisi ve kıvraklığı vardır. Motivasyonları yüksek ve girişimci ruhludurlar.  Problem çözme yetenekleri yüksek olmasına rağmen anne baba ve ebeveynlerinin onlara hata yapma şansı vermemesi karar vermede zayıf olmalarına neden olmaktadır.

3 kuşak bir arada. Farklılıkları gözlemlemek hiç de zor değil. Tabi bunun da doğal sonucu olarak kuşak çatışması kaçınılmaz oluyor. Her bir kuşak kendilerinden önceki bir diğer kuşağın kendilerini anlamadığını düşünür. Bunun nedeni ise, her bir kuşağın hayatlarını sürdürdükleri dönemde, farklı hayat şartları, farklı kültürler yaşamış olmalarıdır. Aslında çatışmanın en büyük sebebi her bir kuşağın yaşadığı dünyanın farklılık göstermesidir. Aslında temel olarak bütün kuşakların birbirinden farkı yoktur. Ancak farklı şartlarda sürdürdüklerinden hayata bakış açıları farklılık gösterir. Bu sebepledir ki farklı tarihlerde doğan insanlar farklı kuşakları oluşturmuştur. Aslında empati kurarak, iletişim kurarak bu karmaşa yani kuşak çatışması ciddi oranda asgari düzeye inebilir Yıllara bağlı gelişmeyle görülen yaşam tarzları, teknolojik gelişmeler kuşaklar arasında büyük uçurumların olmasına neden olmuştur. Bu da doğal olarak kuşak çatışmasını ortaya çıkarmıştır. Bir önceki nesli her nesil eleştirmiştir..


 

 

 


 


 

 

 

 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Çocuğun Günlüğünden - 03 Şubat 2026
  • LGS SINAVI HAKKINDA - 30 Mayıs 2024
  • KULUFORNIA DA OKUL KÜTÜPHANESİ - 05 Haziran 2022
  • II. MULTİDİSİPLİNER DİJİTAL YAŞAM KONGRESİ..IMDLIC-2022 - 23 Mayıs 2022
  • EN İYİ NARKOTİK POLİSİ "ANNE" - 08 Temmuz 2021
  • TEST İLE TOST ARASINDA DİJİTAL BAĞIMLI BİR NESİL! - 27 Mayıs 2021
  • 23 NİSAN - 23 Nisan 2021
  • İSTİKLAL MARŞI MIZIN KABULÜNÜN 100.YILI - 12 Mart 2021
  • VATAN ŞAİRİ...MEHMET AKİF ERSOY - 27 Aralık 2020
  • ENGELLER BEYINLERDEDIR - 03 Aralık 2020
  • ÖĞRETMEN CANDIR - 24 Kasım 2020
  • KREŞ EKEN HUZUREVİ BİÇER. - 20 Nisan 2020
  • VATAN ŞAIRI.. GARİP ÖLDÜ.. O' NU AN(LA)MAK.. - 27 Aralık 2019
  • ENGEL SİZSİNİZ - 05 Aralık 2019
  • İYİ Kİ ÖĞRETMENİM.. - 24 Kasım 2019
  • ISPANAĞI BİLMEM.. AMA SİGARA ÖLDÜRÜR... - 17 Kasım 2019
  • O BİR LIDER.. ALIYA IZZETBEGOVİÇ - 20 Ekim 2019
  • ÇOCUKLAR GÖZLERİNDEN EĞİTİLİR. - 22 Eylül 2019
  • NE ÇOK ŞEYİ ÖLDÜRDÜK..NE ÇOK ŞEYİ.. - 25 Temmuz 2019
  • KARNE GÜNÜ - 12 Haziran 2019
  • 1
  • 2
Köşe Yazarları
Güleser POLAT
Güleser POLAT
KADIN
Dilek BARAN
Dilek BARAN
Çürümenin Psikopolitiği: Korku, Çocuklar ve Güç Arayışı
Doç. Dr. Yeşim SIRAKAYA
Doç. Dr. Yeşim SIRAKAYA
Aynı Ofiste Yabancılaşmak: İş Yerinde Artan Psikolojik Mesafenin Görünmeyen Dinamikleri
Gülhanım CAN
Gülhanım CAN
Eğitimde Mizacın Önemi
Özlem GÜRBÜZ
Özlem GÜRBÜZ
MASUM EĞLENCEDEN DİJİTAL BAĞIMLILIĞA
 Dr. Gülçin Itırlı Aslan
Dr. Gülçin Itırlı Aslan
Son Söz Neden İlk Cümleden Daha Güçlüdür?
Abdülkadir MENEK
Abdülkadir MENEK
BEYİTLERLE DUALAR (23)
Hakan BALOĞLU
Hakan BALOĞLU
ADİLCEVAZ'DA OKULUN HUZURU, TOPLUMUN HUZURUDUR
Prof.Dr. Hamdi TEMEL
Prof.Dr. Hamdi TEMEL
Geleceğin Anahtarı: Topraktaki Şifa ve Tarımda Bio-İnovasyon
Asiye TÜRKAN
Asiye TÜRKAN
HAKİKATI HATIRLAYIŞ VE ÖZE DÖNÜŞ!
Önder GÜZELARSLAN
Önder GÜZELARSLAN
ÇETİN VE ZORLU COĞRAFİ ŞARTLARA SAHİP HAKKÂRİ İZLENİMLERİM
Cevahir AYDIN
Cevahir AYDIN
Sükût Fırtınasına Tutulanlar
Tülay GÜREL
Tülay GÜREL
ÖNCE KOMŞU OKULLAR KARDEŞ OLSUN
Ravza ZEYBEK
Ravza ZEYBEK
ZEHİRLİ BALDIR SÖYLEME
A.Levent ERTEKİN
A.Levent ERTEKİN
HAMASET Mİ DİSİPLİN Mİ?
Bülent ERTEKİN
Bülent ERTEKİN
Toplumları Çökerten Şey: Gevşeyen Vidalar
Prof.Dr.Kürşat Şahin YILDIRIMER
Prof.Dr.Kürşat Şahin YILDIRIMER
Sağlıklı Zihin Olmadan Sağlıklı Devlet Olmaz
Zor dostum
ŞİİRLER VE ŞAİRLER
Zor dostum
Çocuğun Günlüğünden
Ergun DUR
Çocuğun Günlüğünden
PEYGAMBERİMİZ ASM VE KUR'AN-I KERÎM BAĞLANTISI
PROF. Dr. Cahit KURBANOĞLU
PEYGAMBERİMİZ ASM VE KUR'AN-I KERÎM BAĞLANTISI
KOŞTUM,KOŞTUM ARDINDAN YORULDUM..! EY İZMİR..EY DÜNYA..!
Dr.Yusuf Yılmaz
KOŞTUM,KOŞTUM ARDINDAN YORULDUM..! EY İZMİR..EY DÜNYA..!
NEDİR BU ÖĞRENCİ KOÇLUĞU?
Serkan Gözder
NEDİR BU ÖĞRENCİ KOÇLUĞU?
Çok Okunan Haberler
Pazarören mezunlarından anlamlı mesajlar*
Pazarören mezunlarından anlamlı mesajlar*
Tire Özel Armada Koleji'nde Kültür ve Tarih Buluşması:
Tire Özel Armada Koleji'nde Kültür ve Tarih Buluşması: "Okulumda...
Sahne Bu Kez Eğitimcilerin
Sahne Bu Kez Eğitimcilerin
Ana Sayfa
YAŞAM
EĞİTİM
GÜNCEL
ÜNİVERSİTELER
DERSANELER
KİTAPLAR
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
ÖZEL OKULLAR
KÜLTÜR-SANAT
TEKNOLOJİ
SPOR/SAĞLIK
GAZETEMİZ
ŞİİRLER VE ŞAİRLER
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • DERSANELER
  • EĞİTİM
  • GAZETEMİZ
  • GÜNCEL
  • KİTAPLAR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • ÖZEL OKULLAR
  • SPOR/SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • ÜNİVERSİTELER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

Almanyada yüksek lisans